Интернет-библиотека NemaloKnig.net: читай-качай!

Елиаде Мирча - книги автора

 Название
 Серия
 Жанр
В двора на Дионис (Фантастични новели)

Мирча Елиаде — големият американски историк и писател от румънски произход — е сред най-търсените автори у нас. След антропологичния бестселър „Митът за вечното завръщане“ ИК „Христо Ботев“ представя и художествена проза на твореца. Като тръгва от идеята на Кант, че пространството и времето не съществуват обективно, Елиаде препраща героите си в разчупеното време, където събитията не подлежат на приетата житейска логика. Сюжетът на „В двора на Дионис“ е фантастичен, внушенията — философски проникновени. В този смисъл той е продължение с други средства на идеите от „Митът за вечното завръщане“.

Серия:
 
Гадателят

В своето белетристично творчество Мирча Елиаде (1907–1987) тръгва от идеята на Кант, че пространството и времето не съществуват активно, а са плод на чистата интуиция, като развива концепцията си, че „възвишеното“ съвсем не е изчезнало от света, че съществува и днес, макар и примесено със „земното“. Разположени в неповторимото пространство на довоенния Букурещ, с нажежените от лятното слънце асфалтови улици, с чокойските каменни къщи дворци, градините оазиси и кварталните кръчми — местата, в които се раждат митовете и символите на Мирча Елиаде — героите в тази проза са обикновени, незабележими хора, водещи най-банално съществуване. Но в определен момент (без самите те да разберат), те правят фантастичен „скок във времето“. И останали в същото „букурещко пространство“, но вече в друго време, не подозират, че нещо се е случило, че светът около тях се е променил. Мирча Елиаде създава един оригинален, фантастичен свят — твърде странен и дори езотеричен, в който поезията на старата букурещка улица се слива с поезията на древните митове, дошли сякаш от глъбините на земята.

Серия:
 
Майтреи. Змията

От половин век насам Мирча Елиаде (1907–1986) е световна знаменитост. Забележителен познавач на индийската философия и митология, един от най-големите религиоведи на века, Елиаде отдавна е известен в Америка и Западна Европа, Русия, Китай, Индия и Япония. Не по-малка е славата и на неговите белетристични произведения, многократно превеждани и преиздавани. И ако развитието на научните и художествените идеи у този автор се взаимопреливат в един самообновяващ се кръговрат, толкова по-оправдано е българският читател да тръгне към бъдещите си срещи с Елиаде от две върхови постижения на ранното му творчество — романа за любовта „Майтреи“ и фантастичния роман „Змията“, представени в този том.

Една вълнуваща „поема за любовта“, истинска „соната“, „митология на любовното изживяване“, и дори „роман-чудо“ — с такива определения е обгърнат „Майтреи“ още от момента, когато 26-годишният му автор го предлага на публиката. А от фолклорния мотив за любовното заклинание, от философските идеи за трите пласта на времето и сливането на индивидуалната душа с космоса се ражда омагьосващата атмосфера на романа „Змията“.

Серия:
 
Сватба в небето

Прозата на известния румънски писател културолог и философ Мирча Елиаде (1907–1986) ни отвежда в света на дълбоко преживяното, разрушава ограниченията на материалния свят и реалността и ни предлага разтърсващ поглед към най-дълбоките човешки преживявания.

Една нощ извън обичайния ход на битието събира Мавродин и Хаснаш в съкровените, целебни пространства на изповедта. Всеки от тях поглежда към миналото си, към своята неповторима среща с една жена. По думите на самия автор „Сватба в небето“ е „роман за любовта, но не като описаната в другите романи, а за чистата съвършена любов, която става невъзможна, щом пожелаеш да я въплътиш в зачатие, в създаване на твое човешко продължение“.

Защо човек не съумява да проумее и задържи щастието си? Какво всъщност означава да обичаш? Романът на Мирча Елиаде вълнува, събужда трепети и размисли, защото всеки от нас носи в сърцето си яркия отпечатък на любовта — като спомен, като мечта, като единствен житейски смисъл.

Серия:
 

Схожие по жанру новинки месяца

 •  Мне тебя обещали
   Резник Юлия
   Любовные романы, Современные любовные романы, Эротика

  Я ждал встречи со своей женщиной долгих пятнадцать лет. Я искал её... В каждой встречной, в каждой прохожей, вглядываясь в их лицах и не находя. Тогда я даже представить не мог, что встречу ее на краю земли в разгар открывшейся на меня охоты. И как мне быть теперь? Как не сдохнуть от бессилия? Отпустить ее нет сил, а оставлять рядом нет права...

  В тексте будет: адекватные герои, огромная любовь, герой добивается героиню

 •  Маленькая слабость Дракона Андреевича
   Рам Янка
   Любовные романы, Современные любовные романы, Эротика

  ❤️ Он – претенциозный босс. Айсберг, неприступная крепость и мизантроп, имеющий свои секреты в шкафу. Все зовут его Дракон Андреевич и втайне мечтают о внимании холодного красавца.

  ❤️ Она - гениальная оторва, активная социопатка, эротоманка и, вообще, «девочка с придурью». Туманова. Его «Женечка»… Кто-то должен сломать, а кто-то сломаться. Бои без правил начинаются. Раунд первый… Делаем ставки, господа!


  Противостояние героев

  18+++ (Будет немного стыдно, но точно не скучно!).

 •  Фиктивная невеста для миллиардера
   Исаева Дина
   Любовные романы, Современные любовные романы, Короткие любовные романы

  - Мне нужна невеста. И ты сыграешь ее роль перед моими родителями и прессой. Вылетаем сегодня.

  Быть личным секретарем миллиардера из списка "Форбс" - это постоянно держать руку на пульсе, но тут даже я растерялась.

  - Но я... Неужели не нашлось кого-нибудь... более подходящего?

  - Мне не нужна красавица, если ты об этом.. Достаточно того, чтобы моя невеста смогла два слова связать.

  Я мешкаю, не зная как отказать такому как он. Артур Манапов входит в десятку миллиардеров Форбс. Где он, и где я?

  - Вот и умница, - небрежно бросает он, по-своему расценив мое молчание. - В десять за тобой заедет машина.

  На неделю притвориться невестой миллиардера? Вот только в первый же вечер все пошло наперекосяк.

 •  У тебя нет выбора
   Мур Маргарита
   Любовные романы, Современные любовные романы, Эротика

  Семь лет назад двое близких мне людей, вероломно предали меня. Мой мир был разбит и уничтожен. Теперь их очередь, я поведу их по лезвию ножа.

  — Марк, прошу тебя, остановись. Что тебе нужно? Оставь уже меня и мою семью в покое! — взмолилась Тали. Умоляю.

  — Хорошо, только у меня есть два условия.

  — Ты разведешься с ним, раз!

  — Ты проведёшь со мной одну ночь, два!

  Только одного она еще не знает, я блефую…..

 •  Тысяча и одна ночь
   Мур Маргарита
   Любовные романы, Современные любовные романы, Эротика

  Коварство людей не имеет границ. Так произошло и со мной. Иуды в обличии родной сестры и супруга продали меня (за тридцать серебряников) мужчине, у которого не будет для меня пощады и от него не спрятаться.

 •  Девочка из снов
   Резник Юлия
   Любовные романы, Современные любовные романы, Эротика

  Ису Кутаева жизнь никогда не баловала. Детдом, армия, горячие точки… Светлым пятном в этом аду была лишь она… Девочка из снов. Решив во что бы то ни стало ее отыскать, Иса возвращается в места, где прошло его детство. Но оказывается в эпицентре чужих тайн, опасности и… любви. Любви, право на которую ему, похоже, придётся выгрызть зубами.

 Жанры книг


 Новые обзоры